Krachtig Noordoostpolder

Passende ondersteuning voor wie dat nodig heeft

Wat wilden we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

6 - Een budgetneutraal Sociaal Domein

Ook in de komende jaren houden wij vast aan budgetneutraliteit in het Sociaal Domein. We investeren in het voorkómen van (complexe) zorgvragen. Want zo kunnen we de kwaliteit van de zorg goed houden, tegen lagere kosten.

7 - Goede maatschappelijke ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben

Wij willen de maatschappelijke ondersteuning goed houden. Ook als de maatregelen uit het regeerakkoord van het kabinet Rutte III leiden tot meer vraag naar zorg.

8 - Ons beleid past bij de landelijke ontwikkelingen

In de komende jaren krijgen wij twee nieuwe taken. Ten eerste de ketensamenwerking om mensen met verward gedrag te ondersteunen en ten tweede Beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Wij pakken deze taken tijdig op.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

Speerpunt

6 - Een budgetneutraal Sociaal Domein

6.1 - Evaluatie budgettair neutraal Sociaal domein

In 2020 evalueren we de budgetneutraliteit van het sociaal domein en evalueren we de transformatieopgave ‘anders denken, anders doen’.

Toelichting status activiteit

We rondden de evaluatie budgettair neutraal sociaal domein af. De raad koos voor het afremmen van de groei en het stabiliseren van de uitgaven. We verwerkten dit in de begroting 2021 en het beleidsplan sociaal domein.

6.2 - Wij presenteren de onderzoeksresultaten van het onderzoek naar de meest intensieve jeugdhulptrajecten.

In 2020 presenteren we de resultaten van het onderzoek naar de intensieve jeugdhulptrajecten aan de raad. Daarna gaan we aan de slag met de implementatie van de aanbevelingen.

Toelichting status activiteit

Het onderzoek rondden we af en de resultaten presenteerden we aan de raad. De aanbevelingen zijn geïmplementeerd in de uitvoering.

Speerpunt

7 - Goede maatschappelijke ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben

7.1 - Wij implementeren de maatregel Steunouders

Sommige kinderen en hun ouders leven in een kwetsbare positie, waarin psychische problemen, verstandelijke beperkingen, lichamelijke problemen, echtscheiding en/of overlijden, een rol spelen. Steunouders ondersteunen deze gezinnen en vangen de kinderen op. Dit om meer problemen te voorkomen. Steunouders bieden praktische en emotionele steun aan kinderen voor één of meer dagdelen per week. Zij geven het kind een aanvullend thuis. Op deze manier worden ouders ontlast en kunnen zij weer energie op doen.

Toelichting status activiteit

De maatregel Steunouders is geïmplementeerd. Er zijn acht gezinnen succesvol gekoppeld aan een steunouder. Zowel de steun- als vraagouder ervoeren de match als positief.

7.2 - Wij implementeren Praktijkondersteuners Jeugd-GGZ bij huisartsen

We zetten praktijkondersteuners Jeugd-GGZ in bij huisartspraktijken. De drempel voor een huisarts om jeugdigen met (lichte) psychosociale problematiek naar een praktijkondersteuner te verwijzen is laag. De praktijkondersteuner weet vervolgens goed welke hulp het beste bij de jeugdige past en kan deze zelf verlenen, of wanneer nodig, doorverwijzen. Deze manier van werken moet verwijzingen naar (zwaardere) jeugdhulp verminderen en kosten besparen.

Toelichting status activiteit

Er is een praktijkondersteuner gestart bij een aantal huisartspraktijken. Zowel huisartsen als jongeren hebben de POH GGZ als positief ontvangen.

7.3 - Wij werken toe naar een nieuwe aanbesteding voor de lokale inkoop van maatwerk Jeugdhulp en Wmo

Wij maken aan een nieuwe inkoopstrategie voor Jeugd en Wmo. Deze inkoopstrategie is de basis voor de aanbesteding van de lokale inkoop van maatwerk voor Jeugdhulp en Wmo per 2021.

Toelichting status activiteit

De inkoopstrategie voor Jeugd en Wmo, voor o.a. ambulante ondersteuning en dagactiviteiten, is bepaald. Meerdere marktconsultaties vonden plaats. Het digitaal betrekken van de grote hoeveelheid veldpartijen bracht een extra uitdaging met zich mee.

Speerpunt

8 - Ons beleid past bij de landelijke ontwikkelingen

8.1 - Wij nemen maatregelen om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen

Samen met ketenpartners in Flevoland geven we invulling aan het programma “Geweld hoort nergens thuis”. We werken 10 speerpunten uit in 2020 en 2021

Toelichting status activiteit

De 10 speerpunten werden uitgewerkt en ingevuld in 2020 en 2021. In 2020 stelden we samen met Veilig Thuis, GGD Flevoland, Het Zorg- en Veiligheidshuis en ZONL het Lokaal Addendum Samen Werken aan Zorg en Veiligheid op. Dit addendum versterkt de lokale infrastructuur en de regionale jeugdbeschermingsketen.

8.2 - Wij voeren de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg uit

We trekken op met de gemeenten in Flevoland. De niet-acute taken zijn in 2020 en 2021 belegd bij GGD Flevoland. Daarna gaan we deze taken zelf uitvoeren. De invoering en werking van de wet richt zich op het bieden van passende geestelijke gezondheidszorg waarbij dit niet vanzelfsprekend in een kliniek is, maar mogelijk ook thuis.

Toelichting status activiteit

De wet werd ingevoerd. We volgden de uitvoering. We stelden de samenwerkingsafspraken bij, zodat na 2021 de niet-acute taken belegd blijven bij de GGD Flevoland.

8.3 - Wij organiseren een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag

Gemeenten in Flevoland werken samen en hebben rond de acute keten een sluitende aanpak ingevoerd. We werken lokaal aan een sluitende keten.

Toelichting status activiteit

In de regio werkten we aan een sluitende keten. Ook lokaal werden inwoners met verward gedrag professioneel ondersteund. We voerden een lokaal addendum in voor een verbeterde lokale infrastructuur op het gebied van zorg en veiligheid. Zo kregen kwetsbare inwoners eerder en beter hulp waar nodig.

8.4 - Wij transformeren beschermd wonen

De doordecentralisatie Beschermd Wonen (BW) gaat in per 1 januari 2022. De gemeenten in Flevoland worden verantwoordelijk voor de nieuwe cliënten voor BW. De bestaande cliënten blijven voorlopig onder verantwoordelijkheid van centrumgemeente Almere. De gemeenten in Flevoland werken de Regionale visie Zorglandschap Wmo uit in een uitvoeringsplan. De raad wordt regelmatig geïnformeerd over inhoud en proces.
De doordecentralisatie Maatschappelijke Opvang (MO) gaat nog niet door. In 2026 vindt een evaluatie plaats om te bepalen of doordecentralisatie MO haalbaar en wenselijk is.

Toelichting status activiteit

De raad stelde het Regionaal kader zorglandschap vast. In aanloop hiernaar toe zijn informatiesessies georganiseerd. De doordecentralisatie Beschermd Wonen werd uitgesteld naar 2023. We pasten het uitvoeringsprogramma hierop aan.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2021 15:01:12 met de export van 07/06/2021 14:55:52