Economische Ontwikkeling

Werk maken van werk

Wat wilden we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

5 - Onderwijs en arbeidsmarkt sluiten goed op elkaar aan

Wij blijven investeren in een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Hierbij gaan we onder andere op zoek naar arrangementen die hiervoor zorgen. Dit doen we lokaal en regionaal. We blijven samenwerken met werkgevers en onderwijsinstellingen. We bundelen de krachten van zowel de Human Capital Agenda Regio Zwolle als binnen het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF).

6 - Een inclusieve arbeidsmarkt

We streven naar een inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen gelijke kansen heeft. De WerkCorporatie heeft hierin nu een belangrijke rol. De kracht van Concern voor Werk blijven we inzetten. We staan positief tegenover een Social Firm en onderzoeken of we daarmee een grotere doelgroep kunnen bereiken.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

Speerpunt

5 - Onderwijs en arbeidsmarkt sluiten goed op elkaar aan

5.1 - Talenten vasthouden

We maken een programma voor schoolverlaters om hen te volgen tijdens studie buiten Noordoostpolder. En om hen in contact te brengen met organisaties in Noordoostpolder die stages en onderzoeksopdrachten kunnen bieden.

Toelichting status activiteit

Doelstellingen voor deze activiteit zijn deels opgenomen in het deelplan participatie. De capaciteit ontbrak echter nog om een programma op te zetten. In 2021/2022 wordt dit opgepakt.

5.2 - Stimuleren medewerkers klaar voor de toekomst

We formuleren in de sectortafels concrete projecten die de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeteren of inzetten op een Leven Lang Leren. Deze projecten worden ingediend bij de Provincie Flevoland of in het Ontwikkelfonds Regio Zwolle.

Toelichting status activiteit

De gemeente heeft het belang van de intensieve samenwerking tussen de driehoek werkgevers, onderwijs en gemeente verder opgepakt. Team Werk heeft een kwartiermaker Onderwijs-Arbeidsmarkt aangetrokken om ontwikkelingen rondom dit thema in kaart te brengen en te verbinden. Los daarvan zijn de partijen in gesprek met elkaar over de sociaal economische agenda, het RWF en de sectortafels. De volgende ontwikkelingen vonden daar plaats:

- De sectortafels zijn door de coronacrisis grotendeels niet door gegaan. Dat heeft invloed op het formuleren van concrete projecten. Wel is vanuit het Innovatiecluster Noordoostpolder en het Agrofoodcluster gewerkt aan concrete activiteiten op het gebied van onderwijs. En het interesseren van jongeren voor werken in de agrofood en techniek.
- Het servicepunt Leren en Werken Flevoland kreeg weer een nieuwe coördinator.  Deze coördinator moest voor meer verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt gaan zorgen op Flevolandse schaal.
- Het Ontwikkelfonds Human Capital van de Regio Zwolle was als reactie op de oplopende werkloosheid door de coronacrisis per 1 juni ook opengesteld voor omscholing van werkzoekenden en werknemers. De mogelijkheden zijn gepresenteerd aan de klantmanagers van gemeente en WerkCorporatie en de Buitengewoon Werkgevers.

5.3 - We stimuleren deelname aan de regeling sterk techniekonderwijs.

Het VMBO en MBO hebben gezamenlijk een subsidieaanvraag ingediend. In 2020 wordt gestart met de uitvoering van het plan. De rol van de gemeente is stimuleren en waar nodig faciliteren.

Toelichting status activiteit

De coördinatie voor de uitvoering van Sterk Techniekonderwijs lag bij het Vakcollege.

5.4 - Vormgeven lokaal arbeidsmarktberaad met onderwijs en bedrijfsleven

We faciliteren het overleg tussen onderwijs en bedrijfsleven. We willen daarmee vraag van werkgevers en aanbod van onderwijs dichter bij elkaar brengen.

Toelichting status activiteit

De lijnen tussen het onderwijs, de gemeente en de WerkCorporatie/het bedrijfsleven zijn steeds korter. We wisten elkaar steeds vaker te vinden. De aangetrokken kwartiermaker Onderwijs-Arbeidsmarkt gaat ontwikkelingen rondom dit thema in kaart brengen en verbinden, zodat er strategisch overleg ontstaat.

Speerpunt

6 - Een inclusieve arbeidsmarkt

6.1 - We stimuleren inwoners om maximaal mee te doen in de samenleving.

De vraag van inwoners is in 2019 onderzocht. In 2020 bieden wij passende instrumenten aan. We werken daarvoor samen met de WerkCorporatie, de social firm en maatschappelijke partners.

Toelichting status activiteit

De persoonlijke dienstverlening is zo mogelijk digitaal verlopen. Wanneer er zorgen waren of wanneer we dachten dat kandidaten zeer kwetsbaar waren, is er persoonlijk contact geweest. De dienstverlening zoals die na de screening is beschreven werd uitgevoerd.

6.2 - We ondersteunen statushouders bij een snelle integratie.

We hebben een sluitende aanpak voor statushouders. Dat betekent een eerste intake op het AZC, ondersteuning bij de huisvesting, scholing op maat, taalstages en werkervaringsplaatsen (samen met de Werkcorporatie). We werken samen met het platform Nieuwe Nederlanders (zie ook programma 6).

Toelichting status activiteit

De werkwijze verliep zoals afgesproken. We werkten nauw samen met Vluchtelingenwerk, ROC, Mercatus en de WerkCorporatie.
De brede intake zoals we die nu uitgevoerd hebben, houden we vast als voorbeeld voor de uitvoering van de Brede Intake bij de nieuwe wet Inburgering 2022. Het Platform Nieuwe Nederlanders werkte daarbij actief mee. De voorbereidingen voor de invoering van de nieuwe wet hebben zich ontwikkeld in de daarvoor opgestelde werkgroepen. De invoering van de nieuwe wet inburgering werd uitgesteld tot 1 januari 2022.

6.3 - Wij starten trajecten voor werkzoekenden aan de hand van de vraag van werkgevers.

In vervolg op de trajecten in de maakindustrie en zorg bieden wij ook in andere sectoren passende trajecten aan. De vraag van de werkgevers is hierbij leidend.

Toelichting status activiteit

Wij hebben in samenwerking met de WerkCorporatie meegedaan aan een aantal projecten gericht op groeisectoren. Een aantal van die projecten zijn regionaal georganiseerd. Zoals het project Maakindustrie en de Maritieme sector op Urk. Daarnaast is er gekeken naar een nieuw project in de bouw in samenwerking met ROC en een vertegenwoordiging uit de bouw. Om metselaars en timmermannen te kunnen vinden en binden. Dat project loopt nog. Ook heeft de WerkCorporatie onderdeel uitgemaakt van de schakelteams Zorg en Techniek en logistiek. Het doel van deze teams was om binnen Flevoland ontwikkelingen te delen. En om acties uit te zetten gericht op het vergroten van kansen voor werkzoekenden en het realiseren van een optimale dienstverlening richting werkgevers.

6.4 - We bieden re-integratie op maat.

De inzet van de WerkCorporatie, de social firm en de regio wordt benut om zoveel mogelijk inwoners naar vermogen te laten meedoen op de arbeidsmarkt. We sluiten aan bij de competenties van de werkzoekende en de vraag van de werkgevers.

Toelichting status activiteit

De dienstverlening aan werkzoekenden is doorgegaan via telefonisch contact. De contacten met werkgevers zijn ook steeds doorgegaan. We hebben blijvend aandacht geschonken aan inwoners die kwetsbaar zijn.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2021 15:01:12 met de export van 07/06/2021 14:55:52