Economische Ontwikkeling

Aantrekkelijk voor ondernemers

Wat wilden we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

1 -  Noordoostpolder heeft een prettig ondernemersklimaat

Noordoostpolder biedt ruimte aan groei en ondernemerschap. Dat willen we blijvend optimaal benutten. Allereerst door goede voorwaarden te creëren voor economische ontwikkeling.

2 - Innovatie wordt bevorderd en benut

Noordoostpolder biedt ruimte aan innovatie. Dit is een kracht die wij verder willen uitbreiden.

3 - Regionale kansen worden benut

We werken op allerlei manieren samen met andere
overheden, bedrijven en organisaties. Samenwerken doen we graag, zo bereik je resultaten die je als gemeente niet alleen kunt bereiken.

4 - Op naar Duurzaam Ondernemen (inclusief een circulaire economie)

In veel sectoren speelt duurzaam ondernemen (waaronder de energietransitie en circulaire economie) al een rol. Maar die rol is nog niet groot genoeg. Het Klimaatakkoord vergt grote stappen van de overheid, maar ook van ondernemers. De gemeente heeft hierin een faciliterende en stimulerende rol.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

Speerpunt

1 -  Noordoostpolder heeft een prettig ondernemersklimaat

1.1 - Wij voeren het Sociaal Economisch Beleid uit op basis van een dynamische agenda

De sectortafels zijn in 2019 opgericht. In 2020 worden de eerste resultaten geboekt van het in samenhang uitvoeren van acties die het economisch raderwerk versterken. In 2020 komen de zes sectortafels in ieder geval twee keer bij elkaar, de Regiegroep Economische Ontwikkeling vier keer.

Toelichting status activiteit

In 2020 zijn de sectortafels niet structureel bijeengeweest, met uitzondering van Recreatie & Toerisme en Maakbedrijven. Desondanks zijn er mooie stappen gemaakt in het Innovatiecluster Noordoostpolder (metaalbedrijven) en Recreatie en Toerisme. De maakbedrijven in het innovatiecluster hebben bijvoorbeeld hard gewerkt aan de aantrekkelijkheid van de technische sector in Noordoostpolder als werkgever. De deelnemers aan de tafel Recreatie en Toerisme denken na over meer structurele samenwerking.
Veel overleggen moesten door de omstandigheden digitaal worden gevoerd. De nauwe contacten met BVN en SCME zijn zeer belangrijk geweest in het bereiken van ondernemers over enerzijds de maatregelen en anderzijds de financiële regelingen.

1.2 - Wij denken, samen met bedrijven, na over verdere uitbreiding en revitalisering van bedrijventerreinen

Een goed aanbod van bedrijventerreinen is belangrijk voor de economie. In 2020 werken wij samen met gevestigde bedrijven aan het verhogen van de kwaliteit en de uitstraling van bedrijventerreinen. Voorbeelden van lopende revitaliseringsprojecten en aandachtsgebieden zijn Constructieweg/Betonweg, Techniekweg en bedrijventerrein Kraggenburg (Gesteente en omgeving). We ontwikkelen nieuwe bedrijventerreinen in Emmeloord (De Munt B) en Marknesse zodat er ruimte blijft voor nieuwe bedrijven.

Toelichting status activiteit

De activiteiten hebben betrekking op programma 1 en programma 3. Daarom is de verantwoording in beide programma’s te vinden.
De revitalisering van de Constructieweg is grotendeels afgerond in 2020. Er is een nieuwe doorgaande weg ontstaan. Ondernemers knapten hun vastgoed op en er vindt nieuwbouw plaats. Er meldden zich geïnteresseerden voor de ontstane nieuwbouwkavels. De uitstraling van de Constructieweg is sterk verbeterd.  
Voor bedrijventerrein Kraggenburg is de concepttekening voor het opknappen van het bedrijventerrein besproken met de ondernemersvereniging en dorpsbelang. Het opknappen van het bedrijventerrein wordt geïntegreerd in het Leaderproject voor de directe omgeving.
De voortgang van ontwikkeling van De Munt B gaat gestaag door. Het voorontwerp van het bestemmingsplan is in 2020 aan provincie en het waterschap voorgelegd. De verwachte eerste uitgifte schuift op naar Q4 2021.

1.3 - Samen met stakeholders werken we aan een breed programma en verkennen we een nieuwe organisatiestructuur voor de gebiedspromotie.

We werken aan het verhaal van Noordoostpolder om de kracht van ons gebied meer in gezamenlijkheid in de etalage te zetten. Hiervoor doen we onderzoek binnen en buiten de Noordoostpolder, naar de identiteit en het imago. We werken samen met stakeholders aan een nieuwe positionering en kijken naar een passende projectorganisatie. De gebiedspromotie krijgt een meer integrale benadering en focust zich naast recreëren ook op andere beleidssegmenten zoals wonen en werken.

Toelichting status activiteit

De brandsheet is in september vastgesteld door de gemeenteraad, als bouwsteen voor de gebiedsmarketing. Voor de zomer van 2021 worden het Strategisch Marketingplan en een organisatiemodel ter besluitvorming voorgelegd.

Speerpunt

2 - Innovatie wordt bevorderd en benut

2.1 - Wij dragen bij aan innovaties en onderzoek

In 2020 voert het Agrofoodcluster in opdracht van de gemeente de Smart Farming Award in. We investeren in minimaal 1 pilot op het gebied van Smart Farming.

Toelichting status activiteit

Stichting Future Food Production testte in 2020, mede met steun van de gemeente, zelfrijdende werktuigdragers in combinatie met strokenteelt.
Rond het project ‘Akker van de toekomst’ is een klankbordgroep gevormd van deskundigen, onderwijs en ondernemers. Zij denken mee en adviseren over de innovaties. Tijdens een demodag op 8 september zijn de meest recente ontwikkelingen gepresenteerd.

Stichting Nieuwland werkte in 2020 aan haar toekomstplannen. Ze zetten onder andere in op innovaties in duurzaamheid. De stichting diende eind 2020 een subsidieaanvraag in.

2.2 - Wij gaan met ondernemers in gesprek over het vormen van een cluster ‘Maakindustrie’

Wij gaan in gesprek met de ondernemers binnen het cluster maakindustrie (in oprichting) over de speerpunten van het cluster en aansluiting op de gemeentelijke Sociaal Economische Agenda. Daar waar mogelijk zoeken we samenwerking om doelen te behalen en beoordelen we wat de rol van de gemeente is.

Toelichting status activiteit

Het Innovatiecluster Noordoostpolder (ICNOP) kent sinds juli 2020 10 leden. In totaal vertegenwoordigt ICNOP meer dan 1.000 fte in de maakindustrie. ICNOP maakte een goede start met een helder uitvoeringsprogramma, betrokken leden en bijdragen van gemeente Noordoostpolder en Provincie Flevoland. Als gemeente betrokken we het cluster bij de sectortafel Maakindustrie en gebiedsmarketing. Het werven en opleiden van personeel was een belangrijk thema voor het cluster. Onder meer via Techniek Tastbaar, dialoogsessies, kenniskringen en voorlichting aan scholieren en studenten. De gemeente is opdrachtgever voor specifieke activiteiten. Er was in 2020 tweemaal bestuurlijk overleg tussen gemeente en ICNOP over de resultatenkalender.  

2.3 - Het stimuleren van innovatieve bedrijvigheid (MITC)

In 2020 wordt gewerkt aan het bestemmingsplan om de vestiging van het MITC bij het NLR mogelijk te maken. Met de verschillende partijen worden de vestigingsplannen nader geconcretiseerd.

Toelichting status activiteit

Het bestemmingsplan en de MER zijn in voorbereiding. Dit gebeurt in nauw overleg met de betrokken partijen.
In 2020 is contact gelegd met partijen die geïnteresseerd zijn in vestiging op het MITC. RDW heeft los van het wel/niet doorgaan van de ontwikkeling van Lelystad Airport voldoende onderbouwing voor haar businesscase van de testbaan, als onderdeel van het MITC.

Speerpunt

3 - Regionale kansen worden benut

3.1 - We investeren in kansen voor regionale samenwerking

We gaan met de ondernemersverenigingen en het Agrofoodcluster de bedrijven uit Noordoostpolder voorbereiden op hun deelname aan Potato Europe 2021 en Floriade 2022.

Toelichting status activiteit

Corona en weder dienende gaat Potato Europe op 1 en 2 september 2021 plaatsvinden op het terrein van de WUR in Lelystad. Samen met onder andere het Agrofoodcluster is in 2020 alvast de start gemaakt met een goede presentatie van Noordoostpolder. Als hét aardappelgebied van de wereld en Emmeloord daarmee als World Potato City: voor, tijdens en na de beurs.

Voor het benutten van kansen van de Floriade sloot Noordoostpolder aan op de activiteiten van de provincie Flevoland en de andere gemeenten. Er was een Roadshow om ondernemers te informeren en op ideeën te brengen. Deze trok 60 deelnemers.
De provincie startte met de bouw van het innovatiepaviljoen. Daarnaast is gesproken met ondernemers in de verblijfsrecreatie voor het huisvesten van internationale bezoekers in 2022.

3.2 - Deelname aan Regio Zwolle

Samen met Dronten en Urk nemen we actief deel aan Regio Zwolle. Kernthema’s daarbij zijn ruimtelijke en economische groei, bereikbaarheid en zorg. (Zie ook speerpunt 1 van ambitie 2)

Toelichting status activiteit

2020 was een belangrijk jaar voor de Regio Zwolle. Op 14 februari is de Regio Deal toegekend, onder andere voor de uitvoering van de Human Capital Agenda.
De samenwerking is ook in Coronatijd kostbaar gebleken. Samen met de partners is de Corona Brigade opgericht. Die helpt ondernemers de tijd van beperkende maatregelen te overleven. Met advies, toegang tot financiering en lobby voor ondersteuning van ondernemers die tussen wal en schip dreigen te vallen.
Het Ontwikkelfonds van de Regio Zwolle is ook opengesteld voor aanvragen van werknemers. Bijvoorbeeld voor scholing naar een ander beroep. 39 inwoners van Noordoostpolder hebben een aanvraag gedaan.
Daarnaast hebben 5 bedrijven een aanvraag gedaan voor de scholing van 1 of meerdere personeelsleden.
In de samenwerking trekken we steeds meer samen op met Dronten en Urk. Zo is er bij alle overleggen een vertegenwoordiger vanuit Flevoland aanwezig.

Speerpunt

4 - Op naar Duurzaam Ondernemen (inclusief een circulaire economie)

4.1 - Verkennen van het thema Duurzaam Ondernemen (inclusief het streven naar een circulaire economie) in de zes sectortafels en in het Netwerk Noordoostpolder Energie Neutraal

Uit de gesprekken met ondernemers blijkt dat duurzaam ondernemen en dan specifiek het streven naar een circulaire economie, bij de meeste ondernemers niet bovenaan de prioriteitenlijst staan. Dit terwijl het thema duurzaamheid, in al haar facetten, voor de overheid een belangrijk speerpunt is.

In het kader van het Sociaal Economisch Beleid proberen we concrete activiteiten te formuleren die bijdragen aan duurzaam ondernemen. Eerste stap daarin is het agenderen van het thema in de zes sectortafels. We onderzoeken als gemeente wat er verder nodig is aan inspanningen en investeringen om het thema ‘duurzaam ondernemen’ breder te laten leven bij ondernemers.

Toelichting status activiteit

In heel Regio Zwolle is een onderzoek verricht naar de toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen. Daarbij werd ook gekeken naar de kansen voor duurzaamheid. Noordoostpolder maakte deel uit van de begeleidingscommissie. De uitkomsten van het onderzoek zijn in februari 2021 beschikbaar.

In de gesprekken met ondernemers speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Er zijn nog geen concrete activiteiten geïnitieerd vanuit de gemeente of sectortafels.
Wel droeg de gemeente bij aan het project ‘Akker van de toekomst’ (zie ook 2.1).
Vanuit het Netwerk Energie Neutraal sloot de gemeente aan bij de PPS Energie en Landbouw, met het project ‘De slimme buitenweg’. In 2020 kreeg Regio Zwolle de RegioDeal toegekend, ook op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Noordoostpolder sloot aan om kennis op te halen

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2021 15:01:12 met de export van 07/06/2021 14:55:52